Ont i ryggen - Aktuell information gällande att ha ont i ryggenRyggskott

Ryggskott - Ont i Ryggen

Ryggskott, kallas enligt medicinska termer akut lumbago, är en intensiv smärta som kommer plötsligt i ländryggen. Detta kan orsaka kraftig värk men också stelhet i ryggen.

Anledningen till att kalls ryggskott är att smärtan kan komma lika plötsligt som ett gevärsskott och ge upphov till lika intensiv värk. Orsaken till att man får ryggskott beror ofta på kramp i ryggmuskelaturen som är förorsakad av sedan lyft, fall eller slag mot ryggen men även tunga korrekta lyft. Ryggskott kan också beror på slitna eller i hoptryckta diskkotor eller diskbråck. Ifall smärtan även strålar ned i baken eller höften är det vanligtvis ischias.Behandla ryggskott

Behandla ryggskott - Ont i Ryggen

De festa människor som drabbat av ont i ryggen får någon gång diskbråck. Bästa sättet att behandla ryggskott är rörelse i så stor utsträckning som smärtan tillåter. Smärtstillande eller värmealstrande plåster kan lindra smärtan.

Om du tidigare varit fullt frisk och fått diskbråck är det ingen idé att söka läkare inom två veckor. Det flesta ryggskot går över av sig själv men besök och massör eller naprapat kan på skynda läkprocessen genom ökad blodcirkulation.

Mer om ryggskott

Du kan läsa mycket mer om ryggskott på: