Ont i ryggen - Aktuell information gällande att ha ont i ryggen

Ischias

Ischias - Ont i Ryggen

Ischias är en form ar ryggont som ger sig till känna på baksidan av benet och längs ischiasnerven. Ischiasvärk kan stråla ut från ländryggen, i benet och ända ner till foten.

Ischiasnerven är den största nerven i kroppen och är upptill 15 mm i diameter och börjar i ländruggen och går ned i båda benen. Ischias är när ischiasnerven kommer i kläm.

Orsaker till Ischias

Ischias kan orsakas av diskbråck och uppkommer då att slitna diskar mellan ryggkotorna trycker på nerverna i ryggen. Ischiasliknande smärta kan orsakas av tunga lyft eller snabbar rörelser men även av höftproblem eller knäproblem.

Symptom på att du har Ischias

Symptomen på ischias liknar mycket diskbråck och kan även orsakas av diskbråck. Smärta vid ischias strålar ned i benen men även känseln i ben och könsorgan försvinna.

Väldigt många människor har ischias utan att veta om detta och utan några symptom.Behandling av Ischias

Behandling Ischias - Ont i Ryggen

Det vanliga är att ischiasen försvinner av sig själv. Motion är ett bra sätt att både förebygga ischias men även att påskynda läkprocessen genom att blodcirkulationen ökar. Några generella råd vid ischias är:

  • Undvik stillasittande eller stillaliggande.
  • Regelbunden motion är bra för att undvika och lindra ischias.
  • Undvik snabba vridningar och tunga lyft.
  • Försök arbeta som vanligt och försök röra på ryggen så mycket som möjligt.

Kontakta läkare efter två veckor om ischiasbesvären inte minskat på två veckor. Du kan också söka till en sjukgymnast eller kiropraktor om du snabbt vill ha hjälp med att lindra smärtan.

Mer om Ischias

Mer om ischias hittar du nedan: